maanantai 6. toukokuuta 2013

Marmoroitu juustokakku

Pirkkalehdessä oli Pääsiäisen aikoihin niin herkullinen kansi, että oli ihan pakko testata juustokakun reseptiä. Tarjolla kakku oli meilläkin Pääsiäispöydän jälkkärinä. Resepti Pirkka.

Pohja:
  • 1/2 pkt digestive keksejä
  • 75 g voita
Täyte:
  • 2 prk maitorahkaa
  • 1 rs maustamaton tuorejuusto
  • 1 dl vispikermaa
  • 1 1/2 dol sokeria
  • 3 kananmunaa
  • 1/2 dl maissitärkkelysjauhoja
  • 2 tl vanilliinisokeria
  • 2 rkl sitruunanmehua
Pinta:
  • 1 dl mustikoita
  • 3/4 rkl sokeria

Hienonna keksi ja sekoita joukkoon sulatettu voi. Painele seos leivinpaperilla vuoratun irtopohjavuoan pohjalle, jonka reunat on voideltu

Sekoita täytteen ainekset vatkaimella ja kaada seos vuokaan

Mittaa sulaneet mustikan ja sokeri kulhoon. Soseuta sauvasekoittimella ja lusikoi mustikkasose laikuksi kakun pinnalle. Pinnan marmoroinnin tein ensimmäistä kertaa. Pidä veistä kohtisuorasti kakun pintaa nähden ja vedä raitoja.

Paista kakkua 175 asteessa uunin alimmalla tasolla noin 50 minuuttia. Anna jäähtyä hetken aikaa ja irroita sen jälkeen kakun reunat vuoan reunoista varovasti veitsellä. Anna jäähtyä hyvin ennen kuin siirrät jääkaapppiin.

Tarjoile seuraavana päivänä jääkaappikylmänä.





Kakku siis tarjoiltiin mökkiolosuhteissa eikä siis esillepanoon voinut oikein satsata ;) Lisäksi kuvanlaatukin näyttää olevan vähän mitä sattuu mutta ehkä ton jujun tosta kuitenkin ymmärtää...



perjantai 3. toukokuuta 2013

Grillikauden avaus

Grillikausi avattiin epävirallisen virallisesti vappuaattona. Omaa grilliä ei kerrostalokaksiossa ole, joten suunnattiin vanhempien luokse grillailemaan ja viettämään vappuaattoa.

Broilerin rintafileitä marinoituna
  • Broilerin rintafile
  • Oliiviöljy
  • Kuivattu tomaatti
  • Suola
  • Pippuri
  • Valkosipulirouhe
  • Tuore timjami
Sekoita marinadi ja laita broilerit marinoitumaan. Paremman lopputuloksen saat kun marinoit yön yli, mutta muutaman tunnin marinointiajallakin saa jo ihan makoisan lopputuloksen.






Gillattu broileri maistuu couscoussalaatin kera. Couscoussalaattiinhan voi periaattessa laittaa oman mielen mukaan makuja. Tässä yksi esimerkki.

  • Couscous
  • Rucola
  • Herneitä
  • Suippopaprikaa
  • Aurinkokuivattutomaatti
Salaatti ei sinällään välttämättä tarvitse kastiketta, sillä aurinkokuivattujen tomaattien öljyä voi myös käyttää antamaan makua. 




Ahmatti unohti taas ottaa valmiista annoksesta kuvan... mutta kyllä näillä ehkä jonkinlaisen käsityksen saa mitä sitä vappuna kokkailtiin ;)

keskiviikko 1. toukokuuta 2013

Keitetty hirvensydän

Hirven sydän:

Huuhtele sydän huolellisesti ja leikkaa halutessasi pois sydämessä oleva rasva. Leikkaa sydän kahteen tai neljään osaan. Laita kattilaan kylmää vettä noin kolmisen litraa ja sydämenpuolikkaan kattilaan. Kaavi pois pinnalle nouseva vaahto niin pitkään kunnes sitä ei enää nouse. Lisää veteen suola, laakerinlehtiä, kokonaisia pippureita ja esim. lihalientä. Itse käytin riistafondia. Keittelin sydämiä noin parin tunnin ajan. Nostin vetäytymään sydämenpuolikkaan hetkeksi ennen tarjoilua.

Leikkaa sydämet ohuiksi viipaleiksi ja tarjoa. Itse keittelin keitinliemestä punaviinikastikkeen sydämille ja eikun nauttimaan.




torstai 11. huhtikuuta 2013

Naudanpaistivoileipäkakku

Eräänä aurinkoisena viikonloppua vietettiin Siskon Babyshowereita, joille valmistin tarjottavat. Juhlat oli kyllä niin onnistuneet ja onneksi kaikki tarjottavat onnistui kohtuuhyvin. Laitan muistakin tarjottavista oman postauksen myöhemmin.

Voileipäkakun ohje oli varioitu savuporokakkuohjeesta.

24-26 cm:n kokoiseen irtopohjavuokaan

  • 300g naudanpaistia
  • 4,5 liivatetta
  • vettä
  • n. 150 g hapankorppuja
  • 4,5 dl lihalientä
  • 4,5 dl kuohukermaa
  • 3 dl smetanaa
  • 4,5 rkl hienonnettua persiljaa
  • 1,5 tl sinappia
  • n. 1 tl jauhettua valkopippuria
Aloita liottamalla liivatelehtiä kylmässä vedessä noin puoli tuntia. Kostuta hapankorput noin 3 dl:ssa lihalientä. Vatkaa kuohukerma ja smetana vaahdoksi. Leikkaa naudanpaisti pieneksi.

Purista liivatelehdistä pois kaikki vesi ja sulta ne 1,5 dl:aan kuumaa lihalientä. Anna seoksen jäähtyä. Lisää kerma smetanavaahdon joukkoon persilja, sinappi, valkopippuri, naudanpaisti ja lihaliemi.

Vuoraa halkaisijaltaan 24-26 cm:n kokoinen irtopohjainen vuoka hapakorpuilla. Täytä naudanpaistimassalla ja laita kakku jääkaappiin hyytymään.

Koristele kakku haluamallasi tavalla ja tarkoile esimerkiksi vihreän salaatin kera.

Tähän teemaan liittyen koristelut tehtiin pienillä nallemuoteilla.


Olis ehkä voinut asetella hapankorput vähän kauniimmin.

maanantai 18. maaliskuuta 2013

Tiramisukahvi



Nimipäivälahjaksi sain Siskolta maidonvaahdottimen, joka on kyllä ollut ahkerassa käytössä siitä lähtien. Kuinka paljon paremmalta voi kahvi itseasiassa maistuakaan kun sen juo vaahdotetun maidon kanssa. Noh, en tiedä vaikuttaako oikeasti makuun, mutta kivemman fiiliksen kanssa kahvi ainakin tulee juotua. Ja on siinä ehkä ripaus "aitoa kahvilalattetunnelmaa" ;)

Tiramisukahvi

  • Kahvia
  • Tiramisu -makusiirappia
  • Maitovaahtoa
  • Koristeluun suklaarouhetta/kaakaota
  
Maidonvaahdotin työssään






lauantai 16. maaliskuuta 2013

Täytetyt lohipalat


Joskus käy niin, että ruokaa tehdessä unohtuu ottaa kuvat siitä ruoantekovaiheesta ja valmista annosta kyllä muistaa kuvata. No, tässä kävi toisin. Huolella nappailin kuvia tekovaiheesta mutta unohtui sitten ottaa kuva kun annos oli valmiina. Nälkä varmaan voitti!



Täytetyt lohipalat
  • Lohta
  • Koskenlaskijajuustoa (perinteinen)
  • Pakastepinaattia
  • Suola & Pippuri

Leikkaa lohi annospaloiksi ja vedä keskellä viilto lähes nahkaan saakka. Sekoita keskenään sulatettu pinaatti ja koskenlaskijajuusto. Mausta lohipalat suolalla ja pippurilla ja täytä viilto tuorejuustopinaattiseoksella. Ruoka uuniin reiluun 200 asteeseen. 

Niin hätäsesti tuli tehtyä nämä, että unohdin kirjata ylös paljonko vaativat kypsennysaikaa. Yritetään toisella kertaa paremmin :)




maanantai 11. maaliskuuta 2013

Lihapullat ja uunijuurekset


Aika perushuttua jälleen. Olen ihan rakastunut uunijuureksiin. Niin helppoja ja vaivattomia tehdä. Pellille pilko sopiva määrä vihanneksia syöjien ja nälän mukaan. Kyseissä annoksessa oli perunaa, porkkanaa ja lanttua.

Uunijuurekset:

  • Perunaa
  • Porkkanaa
  • Lanttua
  • Bataattia
Pilko juurekset sopivan kokoisiksi (riippuu myös kypsymisajoista) ja lado pellille. Pirskottele vähän öljyä päälle ja mausta mielen mukaan. Tämän annoksen mausteena tais olla vain timjami ja suola. Anna olla uunissa noin 20 minuuttia. 

Lisämausteena voi käyttää esim hunajaakin.

Lihapullat uunissa:
  • Jauhelihaa
  • Kananmuna
  • Maitorahkaa
  • Sipulia
  • Suola ja muut mausteet
Sekoita ainekset keskenään ja pyörittele hetki taikinaa, että ainekset sekoittuvat hyvin. Halutessa voi käyttää korppujauhoja, jotka vähän sitovat kosteutta.

Pyörittele sopivan kokoisia lihapullia ja laita uunipellille. Paista uunin ylätasolla, niin lihapulliin tulee kiva pinta. 

Tarjoile lisänä salaattia.




Ps. Pakko paljastaa, ei ollut omatekemä ruoka vaan annos odotti minua työpäivän jälkeen kotona ja Miehen tekemänä. Nam!